Δημοσιεύτηκε στις 15 Απριλίου 2026
Στην 58ή έκδοση του Δεκαπενθήμερου των Σκηνοθετών (Quinzaine des Cinéastes) του Φεστιβάλ Καννών, που φέτος διεξάγεται από τις 13 έως τις 23 Μαΐου 2026, θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια πρεμιέρα της η νέα ταινία μικρού μήκους της Αλεξάνδρας Ματθαίου με τίτλο «Free Eliza (Notes on an Anatomical Imperfection)».
Η επιλογή της ταινίας ανάμεσα σε μόλις εννιά φιλμ μικρού μήκους του φετινού προγράμματος επιβεβαιώνει τη δυναμική πορεία της Κύπριας δημιουργού, μετά την επιτυχία της πολυβραβευμένης ταινίας «A Summer Place» που είχε ξεχωρίσει, ταξιδέψει στον κόσμο και διακριθεί (AFI, Palm Springs, Tampere, Uppsala κ.ά.). Επιβεβαιώνει, επίσης, τη συνεχή ανοδική πορεία του κυπριακού κινηματογράφου.
Η ταινία, μια συμπαραγωγή Κύπρου, Ελλάδας και Γαλλίας, συγκαταλέγεται στις μικρού μήκους που επιλέχθηκαν για το φετινό πρόγραμμα της Quinzaine, που διαχρονικά αναδεικνύει ανεξάρτητες και τολμηρές κινηματογραφικές φωνές. Είναι παραγωγή της This Is The Girl Films, σε συμπαραγωγή με το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Onassis Culture, την Homemade Films και τη La Cellule Productions.
Στο «Free Eliza«», η Ματθαίου στρέφει εκ νέου το βλέμμα της σε μια ηρωίδα που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Η ταινία ακολουθεί την Ελίζα, μια νεαρή γυναίκα που εργάζεται σε ένα πολυτελές resort. Η καθημερινότητά της δεν είναι εύκολη, καθώς λόγω μιας εξαιρετικά σπάνιας ανατομικής ιδιαιτερότητας δεν μπορεί να χαμογελάσει. Σε έναν κόσμο που επιβάλλει τη θετικότητα ως αυταρχικό κανόνα, η Ελίζα καλείται να αποφασίσει αν θα συμμορφωθεί με τις πιέσεις να αλλάξει ή αν θα αντισταθεί, διεκδικώντας το δικαίωμα να υπάρξει όπως είναι.
Παίζουν οι ηθοποιί Γρηγορία Μεθενίτη, Πολυξένη Σάββα, Ζωή Κυπριανού, Γιώργος Κυριάκου, Ιόλη Πίττα και Αλέξης Νεοφύτου.
Συντελεστές
- σενάριο – σκηνοθεσία: Αλεξάνδρα Ματθαίου
- παραγωγός: Σάββας Σταύρου
- συμπαραγωγοί: Soyo Giaoui, Marion Barré, Μαρία Δρανδάκη, Κυβέλη Short, Everybodies
- executive producers: Steven J. Ballantyne, Βανέσσα Κίρζη, Έμμα Δοξιάδη
- διεύθυνση φωτογραφίας: Luciana Riso | μοντάζ: Νίκος Βαβούρης GFE
- ηχοληψία: Ανδρέας Χατζηπαντελή
- σχεδιασμός & μίξη ήχου: Alexandre Hecker | foley: Νίκος Λιναρδόπουλος
- color grading: Μάνθος Σαρδής | διεύθυνση παραγωγής: Ιωάννα Sinclair
- A’ βοηθός σκηνοθέτη: Ελένη Νικολάου | κοστούμια: Κατερίνα Ττάκκα
- production designer: Ανδρέας Αντωνίου
- σχεδιασμός μακιγιάζ και κομμώσεων: Τόνι Σωκράτους
- location manager: Δήμητρα Γεωργίου
- script: Καίτη Παπαδήμα
- πρωτότυπη μουσική: Μαριλένα Ορφανού
Η Αλεξάνδρα Ματθαίου είναι σκηνοθέτης και σεναριογράφος. Σπούδασε νομική και ολοκλήρωσε μεταπτυχιακές σπουδές στο King’s College London, ενώ στη συνέχεια απέκτησε μεταπτυχιακό στις κινηματογραφικές σπουδές από το UCL. Οι ταινίες μικρού μήκους της έχουν προβληθεί διεθνώς, με πιο πρόσφατη το «A Summer Place» (2021), που απέσπασε διακρίσεις σε σημαντικά φεστιβάλ και ήταν υποψήφια για Βραβείο Ίρις της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Αυτή την περίοδο αναπτύσσει την πρώτη της μεγάλου μήκους ταινία με τίτλο «Shibboleth», το σενάριο της οποίας έχει βραβευτεί και συμμετάσχει σε διεθνή προγράμματα ανάπτυξης.
Σχετικά
Ανακοινώθηκε ο επίσημος τίτλος της κινηματογραφικής επιστροφής του «Game of Thrones»
Το πολυσυζητημένο πέρασμα του «Game of Thrones» στη μεγάλη οθόνη αρχίζει να αποκτά σχήμα, καθώς αποκαλύφθηκε για πρώτη φορά ο τίτλος της ταινίας στο CinemaCon.
Στην ισπανική ταινία «Deaf»το βραβείο LUX 2026 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απένειμε το βραβείο LUX στην ταινία «Deaf» (Κωφή) της Ισπανίδας σκηνοθέτιδας Eva Libertad και της ηθοποιού Miriam Garlo, οι οποίες αναπαρήγαγαν στη μεγάλη οθόνη τη βαθιά και ιδιαίτερη σχέση τους
Ο Τζέρεμι Στρονγκ γίνεται Μαρκ Ζάκερμπεργκ στο πρώτο τρέιλερ του νέου φιλμ του Άαρον Σόρκιν
Ο Άαρον Σόρκιν παρουσίασε στο CinemaCon τα πρώτα πλάνα από το The Social Reckoning, τη νέα ταινία που επιστρέφει στον κόσμο του The Social Network.
Το «Hunger Games: Sunrise on the Reaping» φέρνει την ανατολή των φονικών αγώνων
Τρέιλερ για το νέο κεφάλαιο του σύμπαντος των «Αγώνων Πείνας», που λειτουργεί ταυτόχρονα ως πρίκουελ αλλά και συνέχεια του «The Hunger Games: The Ballad of Songbirds and Snakes»
Πλούσιο και φέτος το πρόγραμμα του 79ου Φεστιβάλ των Καννών
Γνωστοί, καθιερωμένοι auteur δημιουργοί, αλλά και νέοι και ανεξάρτητοι σκηνοθέτες, περιλαμβάνονται στο φετινό, πλούσιο και συναρπαστικό πρόγραμμα
Between Worlds: Προβολή ταινιών στη Λεβέντειο Πινακοθήκη
Το κοινό προσκαλείται σε μια ξεχωριστή εμπειρία, καθώς οι προβολές πραγματοποιούνται σε δύο χώρους της Πινακοθήκης
Η Ύβρις της Ανθρωπότητας: Το ανατριχιαστικό ντοκιμαντέρ του Γιώργου Αυγερόπουλου προβάλλεται στην Κύπρο
Η ταινία (83’) ακολουθεί δύο ανθρώπους στα άκρα του πλανήτη -στη Σιβηρία και την Αλάσκα- οι οποίοι βλέπουν το περιβάλλον τους να καταρρέει
Όσκαρ: Ανακοινώθηκαν οι ημερομηνίες των τελετών βράβευσης για 2027 και 2028
Θα είναι οι δύο τελευταίες χρονιές που η διοργάνωση θα μεταδοθεί από το κανάλι ABC, πριν μεταφερθεί στο YouTube
Η ταινία «Κράτα Με» κάνει πρεμιέρα στο Cyprus Film Days
Η βραβευμένη ταινία «Κράτα Με» (Hold Onto Me) της Μυρσίνης Αριστείδου κάνει πρεμιέρα στην Κύπρο στο Cyprus Film Days αυτό τον Απρίλιο
Η Lady Gaga και η Doechii ενώνουν δυνάμεις στο νέο τρέιλερ του «Ο Διάβολος Φοράει Prada 2»
Η νεά συνεργασία των βραβευμένων με γράμμι καλλιτεχνών, ακούγεται για πρώτη φορά στο τρέιλερ της πολυαναμενόμενης συνέχειας της εμβληματικής ταινίας μόδας.
Οι δημιουργοί δύο από τις πιο επιτυχημένες σειρές της τηλεόρασης αναλαμβάνουν το νέο ξεκίνημα των X-Men
Με φόντο την επόμενη μεγάλη φάση του MCU, δύο από τα πιο δυνατά σεναριακά μυαλά της τηλεόρασης επιστρατεύονται για να δώσουν νέα πνοή στους θρυλικούς μεταλλαγμένους
Οι κινηματογραφικές πρεμιέρες της εβδομάδας
Ρομαντισμός, περιπέτεια και συγκίνηση στη μεγάλη οθόνη